ARTAX LEVERS LONDONGUIDE – London med barn

VARFÖR LONDON?

Vi är nog inte en familj som någonsin kommer att sätta oss ner regelbundet och ha familjeråd.
Inte för att vi tycker att det är dåligt att rådgöra med familjen, tvärtom. Det verkar bara inte särskilt realistiskt att genomföra, med tanke på att vi är chockartat lyckliga om vi kan få barnen att sitta ens i fem minuter samtidigt som oss för att äta middag.

Mot alla odds lyckades vi i alla fall fånga dem precis innan de hunnit fly middagsbordet en sån där mörk januarikväll när det känns oerhört avlägset att det någonsin ska bli varmt och ljust igen.

Vi hade börjat fundera på att åka på utlandssemester och ville diskutera med barnen vilket resmål vi skulle satsa på. Den stora frågan var om de kunde tänka sig något annat än charter med sol och bad? Till exempel… London?

Det visade sig att lite kulturell namedropping skulle räcka för att fälla avgörandet till Londons fördel gentemot exempelvis Rhodos.

Harry Potter var så klart ett namn som figurerade i diskussionen, men scenen som verkligen sålde Londonresan till barnen var den i Peter Pan när han hämtar barnen i familjen Darling och de tillsammans flyger högt över London mot Landet Ingenstans.

I början av april lämnade vi så ett fortfarande snötäckt Falun för ett London där våren precis hade tagit vid. Vi utsattes mycket för de särskilda prövningar det innebär att befinna sig i en storstad med flera barn, det vill säga att ta sig från punkt a till b till c och slutligen d utan att drabbas av för många mentala härdsmältor. Men den bestående känslan är att det blev en riktigt lyckad och oförglömlig resa, och vi vill helt klart återvända till London.

Nedan delar vi med oss av våra bästa barnvänliga Londontips!

>Lyssna på poddavsnittet om vår resa via Podbean eller Itunes.

Tove och Agnes på hotellrummet.

FÖRBEREDELSER

Den mest dräpande ironin som jag hört min mamma uttala var när hon i samband med en flytt kallade mig för ”logistikens mästare”. Eftersom jag åtminstone är medveten om mina brister vad gäller att planera klokt brukar jag överkompensera när vi ska ut och resa. Jag studerar nitiskt kartor, lånar reseguider och finkammar bloggosfären på tips långt i förväg.Så grundligt behöver du inte förbereda dig, men en bra start kan vara att ta reda på ungefär vad du har tänkt göra i London innan du ordnar boende.

Har du lite äldre barn som gillar att gå i affärer? Leta efter något hyfsat centralt. Vill ni hänga i Peter Pan-lekparken varje dag? Leta då efter boende i Kensington. Självklart är inte läge allt, förutom priset och standarden är det också värt att undersöka om boendet verkar barnvänligt, men vikten av att minimera resandet kan inte överdrivas.

Det är helt enkelt inte så kul att ränna runt i tunnelbanan med små barn, tillgängligheten för barnvagn och rullstolar är dessutom dålig, generellt sett. Är barnen lite äldre funkar det bättre, men i de flesta lägen är bussresor att föredra framför tunnelbanan.

WARNER BROS STUDIO TOUR LONDON – THE MAKING OF HARRY POTTER

Martin, Tove och Agnes tittar på en modell av Hogwarts.

Utanför London finns filmstudion där stora delar av Harry Potter-filmerna spelats in. På Harry Potter-museet (som det kallas i folkmun) finns ett överdåd av scenografi, kostym, mask och grafik från filmerna. Du behöver knappast vara ett fan för att bli alldeles förtrollad av rundturen, fast den får nog en extra dimension om du har sett filmerna.

Jämfört med klassiska Londoninstitutioner som Madame Tussauds är Harry Potter- touren en riktig färsking med sina sex verksamma år, men vi har svårt att se att någon annan aktivitet för barn skulle kunna toppa denna rent magiska upplevelse.

Biljetterna måste du köpa långt i förväg. Mest prisvärt blir det att köpa biljetterna direkt från studion. Då kan ni också utforska så länge ni vill, men tar er dit på eget bevåg och måste räkna med att ha god marginal för att ta er till studion, som ligger en bra bit utanför stadskärnan.
För den som vill ha det så enkelt som möjligt finns också möjligheten att köpa paket med biljetter och resa tur och retur från något av de företag som arrangerar egna studioresor.

DIANA MEMORIAL PLAYGROUND

Tove i ”Peter Pan-parken”.

Längst upp i hörnet av den stora och vackra parken Kensington gardens är den här lekparken belägen. Den uppfördes 2000 till minnet av prinsessan Diana och temat är Peter Pan, som i en av J.M. Barries ursprungliga berättelser bor i Kensington gardens efter att han rymt hemifrån. Kanske är vi bortskämda med bra lekparker i Sverige, för när vi kom till Peter Pan- parken tidigt en vardagseftermiddag blev vi lite förvånade när vi var tvungna att stå i kö för att gå in till vad som utifrån inte såg ut att vara något extraordinärt.

Väl inne är det lätt att förstå tjusningen med parken, som bland annat omfattar ett piratskepp, tipis och ett träfort samt ett kafé som serverar fika och fullt godkänd mat.

För den som reser med barn som någon gång drömt om att flyga iväg till Landet Ingenstans är detta rätt plats. Kom strax innan de öppnar för att undvika det värsta köandet!

SHOPPING

HAMLEYS

Oavsett om leksaksshopping inkluderats i semesterbudgeten eller ej är den klassiska leksaksaffären Hamleys på Regent street en sevärdhet i sig, med sina sju leksaksspäckade våningar. Stor chans finns att barnen blir så överväldigade att de i slutänden nöjer sig med en klubba från sötsakssektionen på sjunde våningen.

DISNEY STORE

Vill ni botanisera bland alla möjliga sorters officiella Disney-produkter, från Star Wars, Vaiana och Descendents till klassikerna, bör ni dessutom kolla in Disney store. Den ligger på gangavstånd från Hamleys, så den hårdhudade kan ta de två leksaksaffärerna i ett svep.
På Oxford street och vägen mellan de två leksaksaffärerna finns dessutom de flesta stora klädkedjorna representerade, vilket kan vara intressant för de lite äldre barnen.

FORBIDDEN PLANET

Längre österut, på Shaftesbury ave, finns en annan pärla till affär bland allsköns teatrar och restauranger. Forbidden planet är ett absolut måste för geekiga barn och vuxna. Nedre plan domineras visserligen av böcker och serier på engelska för vuxna, men där finns även olika bräd- och kortspel. Entrévåningen är i sin tur smockfull av prylar, leksaker, affischer och kläder med allt möjligt nördigt: från Äventyrsdags till Pokemon, Sailor moon och Harry Potter.

MUSEER

NATURAL HISTORY MUSEUM

Tyrannosaurus Rex på Natural history museum

Barn tenderar att gilla dinosaurier. Naturhistoriska museet i London har en cool dinosaurieutställning. Inträdet är fritt. Egentligen räcker det kanske med att skriva det, men dinosaurierna är dessutom bara en utställning och en pyttedel i den här enorma och otroligt fantasieggande byggnaden vars samlingars omfattar allt från fjärilar till ett jättelikt valskelett.

Kom strax innan de öppnar, köerna blir snabbt lååånga – även om personalen är otroligt proffsiga vad gäller kölogistik.

SCIENCE MUSEUM

Tove på Science museum

Runt hörnet på Natural history museum ligger det här tekniska och naturvetenskapliga museet. Inträdet är fritt, men några av utställningarna kostar.
Bland de sistnämnda finns Wonder lab, som har en uppsjö kreativa experiment för barn, med speglar, magneter, ljus, ljud och mer. Helt klart värt den extra kostnaden.

Kolla upp innan du reser om det är möjligt att köpa biljetter till den tv- och datorspelshistoriska utställningen Power up. Vi missade den eftersom den var fullbokad, men med möjligheten att provspela 180 olika konsoler är det förståeligt att utställningen är populär och förmodligen en otroligt häftig upplevelse.

Det finns så klart ännu mer att göra för den som reser med barn. London eye verkar helt klart värt ett besök/ett varv. Kanske vill ni kika förbi Buckingham palace, kolla marknader eller ta en picknick på Hampstead heath? Tipsa gärna oss om era barnvänliga Londonfavoriter!

Trevlig resa!

CHECKLISTA INFÖR LONDONRESAN.

– Har alla resenärer pass som är giltiga? Annars behöver du ha några veckors marginal för att fixa nya.

– Kolla med BVC i god tid om någon av barnen behöver vaccineras. Detta kan till exempel vara aktuellt för spädbarn som inte hunnit få vissa vacciner via det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Se till att resebudgeten inkluderar resor med kollektivtrafik samt till och från flygplatsen, mat, oförutsedda utgifter.

– Fundera på möjligheten att köpa Oyster card för resor inom London i förhand, så du slipper fippla med oförståeliga biljettautomater mitt i rusningstid.

– Punkta gärna upp saker ni kan tänka er att göra, men ha också inställningen att ni förmodligen inte kommer att hinna med allt.

– Till vissa attraktioner behöver du köpa biljetter långt i förväg, ett exempel på detta är Harry Potter-touren.

FILM- OCH BOKTIPS

”Sofi & Jakob reser till London” av Lovisa de Geer & Millis Sarri (bok):
Läs den här tillsammans med barnen. Då kommer de att ha ett hum om såväl vad resfeber är, som hur det går till att flyga och vad som finns att göra i London.

”Harry Potter” (bok- och filmserie)
Ska ni besöka Harry Potter-touren blir nog upplevelsen ännu lite starkare av att ha sett åtminstone någon av filmerna eller att ha läst någon av böckerna.

”Paddington” 1 och 2 (filmer)
Det finns många typiska Londonmiljöer i de här genuint trevliga filmerna. Om ni kommer att befinna er på Paddington station kan ni också passa på att se Paddingtonstatyn!

”Peter Pan” (böcker och filmer)
J.M. Barries Peter Pan finns i många tappningar. Vi har lyssnat mycket på Nationalteaterns musikaltolkning. Barnen gillar också såväl ”Pan”, en film som kryddar historien med rockoperainslag, som Disneys klassiker. Den sistnämnda kan mäta sig förvånansvärt bra med de moderna Disneyfilmerna vad gäller tempo och humor med tanke på att den är från 1953, även om en hel del mossiga stereotyper kommer med på köpet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s